IFS

HACCP

IFS

BRC

FSSC 22000

ORGANIC

GLOBAL G.A.P.

ISO 9001:2015

ISO 14001:2015

ISO 22000:2018

ISO 45001:2018

IFS

International Food Standard (IFS) je GFSI Internacionalni standard za hranu namenjen: prerađivačima proizvđačima, trgovinskim lancima, trejderima, logističarima sa realnim, nedvosmislenim pravilima poslovanja u realnom vremenu i realnim zahtevima bez potenciranja teško ostvarivog. U slučaju da vaše proizvode plasirate u ozbiljnim trgovinskim lancima širom sveta onda je ovaj standard pravi izbor za vas.

Prikaži više

Zašto IFS?

IFS (International Featured Standards) je grupa različitih IFS standarda koji su priznati od strane GFSI, ovaj standard tj. standardi se odnose na sve procese u okviru proizvodnog i dobavljačkog lanca hrane. Veoma je cenjen i tražen standard od velikog broja trgovinskih lanaca i odlična je karta za ulazak u sisteme gde je neophodno ozbiljno kontrolisanje pre no što dobavljač biva odobren. Trgovinsk lanci, korisnici i potrošači veruju ovom standardu u velikoj meri te iz tog razloga on je neretko njihov prvi izbor.

Važniji standardi iz IFS grupacij su:

 • IFS Food standard, za kompanije koje prerađuju i pakuju hranu,
 • IFS Global Markets Food standard, za trgovačke lance i industrijski brendiranu hranu, ali pretežno za razvoj sistema upravljanja bezbednošću hrane i kvalitetom kod malih organizacija, kao njihov prvi korak ka implementaciji IFS Food standarda.
 • IFS Logistics standard, za kompanije koja su uključene u logistički deo proizvodnog i distributivnog lanca proizvodnje i snabdevanja hranom.
 • IFS HPC standard je standard koji obezbeđuje bezbednost proizvoda, smanjuje troškove i obezbeđuje transparentnost u vezi sa celokupnim proizvodnim lancem proizvoda za domaćinstvo i ličnu negu.
 • IFS broker je standard koji se primenjuje na kompanije koje se prvenstveno bave trgovinom. Broker može izabrati da poseduje ili ne poseduje proizvod kojim se trguje. U svakom slučaju, broker je odgovoran za bezbednost, kvalitet i zakonitost proizvoda kojima se trguje i IFS Broker može pomoći da se ispune ovi zahtevi

Struktura IFS standarda u osnovnoj postavci se bazira na principe HACCP sistema, poštovanje dobre proizvođačke (GMP), laboratorijske (GLP) i higijenske prakse (GHP) proizvodnih procesa, ali i na poslovno okruženje koje uključuje i dodatni niz zahteva karakterističnih samo za IFS standarde. Posebna odlika ove grupacije standarda je da oni ne definišu način na koji će zahtevi standarda biti ispoštovani odnosno ne propisuju konkretne metode ili opremu koja mora biti primenjena, ovi standardi definišu zahteve i daju smernice za implementaciju kroz niz objavljenih upustava. Ovo znači da je sam postupak implementacije standarda liberalniji, a da se tokom eksternog audita, koji vašoj kompaniji donosi IFS sertfikat, proverava da li implementirane promene ispunjavaju uslove bezbednosti i kvaliteta i zahteve zainteresovanih strana.

Šta vam nudimo?

Ukoliko predstavljate kompaniju, kojoj je potrebna afirmacija po pitanju bezbednosti i kvaliteta proizvoda pred velikim trgovačkim lancima IFS grupacija standarda je pravi izbor za vas. Naš tim vam pruža podršku kroz celokupan proces implementacije preferiranog IFS standarda i to:

 • izradom: specifikacija, dijagrama tokova, analiza rizika i personalizovanih HACCP planova,
 • implementacijom svih zahteva IFS standarda kroz sve procese stvaranja vrednosti za vas i vašeg klijenta,
 • godišnjom reevaluacijom postojećeg plana u cilju kontinualnog poboljšanja implementiranog HACCP sistema,
 • obučavanjem vaših zaposlenih da postanu kompetentni članovi IFS tima,
 • izradom politike i poslovnika bezbednosti hrane i kvaliteta proizvoda,
 • definisanjem okvira za poslovanje vaše kompanije prema principima GMP, GLP i GHP,
 • izradom sistemske dokumentacije, njenom kontrolom i održavanjem,
 • sprovođenjem internih provera radi provere ispunjenja zadatih ciljeva.